Kaamlaag (ook wel biofilm genoemd) is een olieachtig laagje dat je vaak tegenkomt op het wateroppervlak van het aquarium. Wat is het, wat is de oorzaak en hoe kom je er makkelijk vanaf?
Heb je last van een kaamlaag (olie laagje) op het oppervlak van jouw aquarium?
Een zogenoemde kaamlaag (olie-achtig laagje) op het wateroppervlak is meestal niet direct iets om je zorgen over te maken. Tenzij het dikker word en de uitwisseling van zuurstof tussen het water en de omgeving beperkt. Maar, het ziet er in ieder geval niet aantrekkelijk uit. Heb je zo je best gedaan een schitterend aquarium in te richten en de mooiste bewoners hiervoor uitgezocht, kijk je tegen een lelijke "olie laag" aan..
Hier lees je wat de oorzaak is van deze kaamlaag en het belangrijkste, hoe je er makkelijk vanaf komt!
Wat is een kaamlaag?
Een kaamlaag (ook wel biofilm genoemd) kom je vaak tegen op het wateroppervlak van het aquarium. Deze laag bestaat uit een een enorme en complexe verzameling bacteriën (prokaryoten) en eukaryoten (andere organismen zoals algen, diatomeeën, schimmels en andere eencellige en meercellige wezens) die een laag vormen op het wateroppervlak.
Als je het de eerste keer ziet, doet het je misschien denken aan een benzine of olie vlek op het water of in een plas. Soms kan de biofilm ook meer wit of grijs van kleur zijn en vlokken vormen zodra het in beweging komt.
Afhankelijk van de oorzaak kan de ene biofilms er anders uitzien dan de andere.
Wat is de oorzaak van een kaamlaag?
De meest voorkomende oorzaak is slecht onderhoud of een pas opgestart aquarium waar het biologische evenwicht nog niet is bereikt.
Als er rottend materialen zoals delen van planten, bladeren of voer in het water achter blijft. Kan dit een kaamlaag veroorzaken. Ook dierlijke uitwerpselen of dode vissen zijn belangrijke oorzaken van een biofilm. Heb je een nieuw stuk hout of andere decoratie toegevoegd aan je aquarium? Dan kan dit ook een oorzaak zijn.
Hoe kom je van een kaamlaag af?
Als eerste is het natuurlijk belangrijk te zorgen voor goed onderhoud. Verwijder plantenresten, bladeren voerresten regelmatig uit het aquarium zodat dit niet gaat rotten. Houd daarnaast ook je aquariumbewoners goed in de gaten en zorg dat eventuele dode dieren zo snel mogelijk worden verwijderd.
Een krachtig genoeg filter dat goed werkt is ook belangrijk bij de strijd tegen vervuiling in het water en een kaamlaag. Kijk daarom regelmatig of het filter nog goed werkt en reinig hem optijd op het moment dat hij vervuild is en de kracht afneemt.
Kom makkelijk van een kaamlaag af met een skimmer!
Een erg handig apparaatje in de strijd tegen de "olielaag" op het water is een oppervlakte skimmer!
De skimmer word bovenin het aquarium geplaatst en zuigt water aan vanaf het wateroppervlak. De betere skimmers zoals de Oase CrystalSkim 350 en 600 zijn zelfs voorzien van een drijvende ring waarmee ze zich automatisch aanpassen aan een wisselend waterniveau! Dit apparaatje zorgt voor een schoon wateroppervlak en verzamelt snel en effectief "drijvend vuil" zoals plantenresten en vervelende kaamlagen/ biofilms die de gasuitwisseling kunnen belemmeren. Zonder moeite vangt de skimmer ook de meest fijne deeltjes van het wateroppervlak. Ook in de strijd tegen hinderlijk kroos is de oppervlakte-skimmer ideaal.
Vaak is er binnen enkele minuten na het plaatsen van de skimmer al een groot verschil te zien! Vaak is het dan ook niet nodig de skimmer dag en nacht te laten draaien maar met tussenpozen, om de paar uur, even aan te laten gaan.
Een kristalhelder wateroppervlak zonder biofilm en plantenresten is het resultaat! Met name bij open aquaria met een schitterende aquascape is een laag op het water erg hinderlijk. In deze gevallen is een oppervlakteskimmer dan ook de ideale aanvulling op het standaardfilter!