Terug

  • Kleine attentie bij elke bestelling
  • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden*
  • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

Wat eet een Axolotl?

Wat eet een Axolotl?

Ontdek wat axolotls eten voor een optimale verzorging. Hun dieet omvat levend voer, zoals wormen en visjes, en kan worden aangevuld met speciale voerkorrels zoals Axobalance. Onderhoud goede waterkwaliteit en observeer eetgewoonten voor gezondheid van deze unieke waterbewoners.

Wat eet een Axolotl? Voedingstips en Richtlijnen voor Axolotl Verzorging

Voeding van de Axolotl

Axolotls zijn loerjagers en eten alles wat in hun mond past en wat ze kunnen overmeesteren. In hun natuurlijke habitat behoren kleinere vissen, vislarven, insecten, insectenlarven, wormen, garnalen en andere kreeftachtigen tot hun normale voedselbronnen. Voor de voeding in gevangenschap (in het aquarium dus) kunnen deze voedselsoorten dus worden gebruikt. Hoe gevarieerder de voeding is, hoe dichter je bij de natuurlijke eetgewoonten van de axolotl komt. Dit is echter meestal niet voorhanden of kan niet zonder grote moeite worden gerealiseerd.

Axolotl voer moet in principe naar de bodem zinken, aangezien de axolotl zijn voedsel voornamelijk van de bodem opneemt of kleine visjes, kevers, waterkreeftjes of muggenlarven vangt die voorbij zwemmen. Deze vangtechniek is goed te observeren en het is leuk om de dieren daarbij te bekijken.

Axolotls moeten op basis van hun grootte, leeftijd en gestalte individueel worden gevoerd, waarbij volwassen dieren zonder problemen een vastenperiode van ongeveer 10 – 14 dagen kunnen doorstaan. Deze voedselvrije tijd mag niet verder worden verlengd, omdat de dieren anders waarschijnlijk elkaar zouden aanvallen en dit kan leiden tot verwondingen.

 

 

Hoevaak moet ik mijn Axolotl voeren?

  • Tot een grootte van 12 cm kunnen de dieren dagelijks worden gevoerd.
  • Van 12-16 cm kan de voeding om de twee dagen worden verminderd.
  • Dieren tot ongeveer 18 cm lichaamslengte kunnen elke drie dagen worden gevoerd.
  • Axolotls van 18-20 cm worden meestal nog maar 1-2 keer per week gevoerd.

Houd altijd in gedachten dat overvoeding een veelvoorkomende doodsoorzaak bij amfibieën is. Volwassen dieren hebben een lagere voedselbehoefte dan jonge dieren en verteren langzamer. De dieren nemen aangeboden voedsel echter graag aan. Dit kan leiden tot acute maag-/darmproblemen en op lange termijn tot leververvetting.

Observeer je dier dus goed: als de axolotl meer in de breedte dan in de lengte groeit, moeten er meer vastendagen worden ingelast.

Met welk pelletvoer moet ik mijn axolotl het beste voeren?

Axolotls hebben dierlijke eiwitten nodig voor hun voeding en kunnen plantaardige bestanddelen niet volledig verteren. Als je gebruik maakt van kant-en-klaar voer, zijn de verschillen in samenstelling zeer groot. Zo kunnen bijvoorbeeld steurpellets of forellen-/zalmforellenpellets, die in wezen als krachtvoer dienen en een snelle groei en gewichtstoename moeten bevorderen, een plantaardig aandeel van 65 – 80% bevatten, terwijl het eigenlijk zo belangrijke vismeel-/olieaandeel bijvoorbeeld slechts 20 – maximaal 35% bedraagt. Dit voedsel wordt door de axolotl, in tegenstelling tot een soort voer met een hoog vismeel-/olieaandeel, grotendeels onverteerd uitgescheiden. Vismeel is zeer duur en daarom wordt, volgens onze onderzoeken, op de Duitse markt tegenwoordig door alle fabrikanten gekosteneffectieve vervangingsstoffen gebruikt. Let bij het aanschaffen van voer dus op een hoog percentage dierlijke eiwitten van aquatische oorsprong. Helaas proberen diverse aanbieders ook ongepaste soorten als axolotlfutter te verkopen, die bovendien worden gepromoot als hoogwaardige axolotlpellets. De eiwitwaarde van het voer moet bij voorkeur boven de 50% liggen.

Bij dit specifieke type “Axobalance” ligt het aandeel verteerbare vis, gammarus en garnalen op 73%, wat als zeer hoog kan worden beschouwd.

De hoge verteerbaarheid van dit voer leidt tot een zeer hoge opbrengst. In tegenstelling tot andere pelletsoorten, die doorgaans slechts 20% – maximaal 35% vismeel en visolie bevatten, kan de hoeveelheid voer soms met de helft worden verminderd. Ongewenste, te hoge voedingsstoffen in het aquariumwater worden hierdoor grotendeels vermeden.

Voersoorten en hun geschiktheid

Speciale Axolotl pellets

Dit innovatieve voer is speciaal afgestemd op de behoeften van de axolotl en wordt uitsluitend geproduceerd voor de firma Aquaterratec. De samenstelling en voedingswaarden komen zoveel mogelijk overeen met het normale voedselspectrum. Een zeer hoog aandeel vis, gammarus garnalen, natuurlijke ballaststoffen en vitamine-additieven creëert een gespecialiseerd en uniek voer. Als axolotls worden overgeschakeld op dit voer, is soms een omschakelingsperiode nodig. In de bijlage bij dit onderwerp heb ik een handleiding toegevoegd die deze omschakeling beschrijft.

De voeding met deze speciaal voor axolotls ontwikkelde axolotl-pellets biedt een zeer eenvoudige en uitgebalanceerde voeding voor de axolotl. Het langdurig snijden van voer of het direct toedienen van het voer met de hand of met een pincet is met deze pellets niet meer nodig. Het specialiteitsvoer is speciaal samengesteld op de behoeften van de axolotl en is uitsluitend verkrijgbaar via de firma Aquaterratec.

Let op!

Tegenwoordig worden ook ongepaste of slechts gedeeltelijk geschikte voeders als axolotlpellets aangeboden op het internet. Volgens onze onderzoeken gaat het bij deze voeders uitsluitend om overprijsde forellenkrachtvoer of steurkrachtvoer.

Regenwormen

Deze soort voeding is zeker een van de beste en goedkoopste, hoewel alleen de moeite van het zoeken en graven daartegenover staat. Wie geen tuin heeft of de moeite niet wil nemen, kan een kleine wormenkwekerij beginnen met een zogenaamde “wormemmer” of regelmatig kleine porties rode wormen (Dendrobena) kopen bij de dichtstbijzijnde hengelsportwinkels.

Ik ken geen axolotl die geen regenwormen met veel enthousiasme eet. Bij te grote wormen moeten deze worden verdeeld, zodat de axolotl ze goed kan doorslikken.

Visvlees (zoetwatervisfilet)

Visvlees (zoetwatervis) is zeer geschikt voor de voeding van de axolotl, zolang de stukjes geen graatjes bevatten die in de keel van de axolotl kunnen blijven steken. De axolotl zou anders daardoor kunnen sterven, dus wees voorzichtig bij het voeren van visvlees.

In tijden van toenemende berichtgeving over antibiotica-behandelde massakweek in de zoetwatervissen, raden wij aan om terug te grijpen naar inheemse vissen waarvan de herkomst bekend is en waarvan een diervriendelijke huisvesting en voeding te verwachten is.

Levende kleine vissen / jonge vissen

Deze soort voeding is zeker een van de natuurlijkste, omdat het tegemoetkomt aan de jachtinstincten van de axolotl. Het is echter ook een van de wreedste. Ik raad alleen guppy's en kardinaalvissen aan vanwege hun grootte, omdat ze de axolotl niet proberen aan te knabbelen en ook op de lange termijn een constante voedselvoorraad bieden die de waterkwaliteit niet te veel belast. Ideaal voor de vakantie. Geef nooit stekelbaarsjes of andere met stekels bewapende vissen, omdat deze hun stekels in een verdedigingstoestand kunnen opstellen en de axolotl kunnen verwonden of leiden tot het sterven van beide dieren, omdat een dergelijke vis in de keel kan vastkomen te zitten. Als vissen als voedselbron in aanmerking komen, moet ook rekening worden gehouden met hun behoeften en moeten de temperatuurvereisten voor beide soorten worden nageleefd.

Insecten

Motten, krekels en pissebedden vormen slechts een zeer goede aanvulling op het dieet.

Meelwormen

Deze wormen zijn zeer vet en bevatten verder niet veel vitamines. Daarom moeten ze slechts af en toe worden gevoerd. De meelwormen moeten vooraf worden verpletterd of ingesneden, omdat de chitinepanzer zeer dik is en de wormen anders niet kunnen worden verteerd.

Steurpellets / Forellen-/Zalmforellenpellets

Dit voer, dat eigenlijk bedoeld is voor de voeding van steuren of forellen en zalmforellen, kan af en toe ook worden gebruikt voor de voeding van de axolotl. Het betreft echter een krachtvoer dat in de eerste plaats gericht is op snelle groei en een aanzienlijke gewichtstoename van de vissen en moet dus zorgvuldig worden geselecteerd op basis van de werkelijke samenstelling. In de afgelopen jaren is het vismeelpercentage om kostenredenen bij de meeste fabrikanten drastisch verminderd. Hierdoor is de geschiktheid voor de voeding van axolotls steeds moeilijker te beoordelen, omdat de vervangingsstoffen meestal van plantaardige oorsprong zijn, wat onverteerbaar is voor axolotls. Voor zover ze niet uit een verhoogd plantaardig aandeel bestaan, bestaan deze pellets uit bloedmeel van warmbloedige dieren, wat natuurlijk ver af staat van het normale voedselspectrum. De ingrediënten kunnen niet worden vergeleken met die van de hierboven genoemde axolotlpellets. Op internet worden deze pelletsoorten vaak ondanks lage vismeelpercentages gepromoot als axolotlpellets met een "hoog vismeelpercentage". Een voer dat daadwerkelijk een hoog vismeel- en visolieaandeel heeft, kan ook via Aquaterratec worden verkregen.

Muggenlarven

Muggenlarven, of ze nu wit, levend, diepgevroren of gedroogd zijn, zijn in principe geschikt voor de voeding van jonge axolotls. Voor de voeding van een volwassen axolotl zijn muggenlarven echter niet geschikt, omdat er zeer grote hoeveelheden nodig zouden zijn om de behoefte van de axolotl te dekken. Dit kan problemen opleveren bij de aanschaf of de kosten. Voor de opkweek van jonge axolotls zijn ze echter zeer geschikt. Ik gebruik ze voor de voeding van mijn axolotls tot een lengte van ongeveer 5-7 cm.

Vlees van warmbloedige dieren kan over het algemeen slecht worden verteerd door axolotls. Dit geldt vooral voor vet vlees, waardoor bijvoorbeeld gehakt vlees als voer volledig ongeschikt is. Mager, puur spiervlees daarentegen biedt tenminste nog een elementaire voorziening van koolhydraten. Runderhart en mager steakvlees kunnen daarom als "vervangend voer" worden gegeven, als er absoluut niets anders beschikbaar is. Op lange termijn moet dit echter niet worden gevoerd. De voeding moet ook niet overmatig zijn, omdat de dieren door te rijk voedsel (net als wij mensen) kunnen vet worden.

Ook voer dat voor andere diersoorten is geproduceerd, is niet geschikt om een axolotl op een diervriendelijke manier te voeden. Voer voor wasberen, schildpadden, kattenvoer of vergelijkbare producten voldoen absoluut niet aan de behoeften van de axolotl en mogen daarom niet worden gevoerd.

Voeding van de Axolotl met Axolotl-Pellets (Axobalance)

De voeding met axolotl-pellets biedt een zeer eenvoudige en uitgebalanceerde voeding voor de axolotl. We raden het gebruik van Axobalance voerpellets aan. Deze worden al jaren succesvol gebruikt voor een uitgebalanceerde en volledige voeding in de particuliere verzorging, in dierentuinen en bij onderzoeksinstellingen zoals het Ambystoma mexicanum Bioregeneration Center en andere onderzoeksinstituten en worden door de grootste Europese community voor axolotls als enige pelletvoer aanbevolen. Het langdurig snijden van voer of het directe toedienen van het voer met de hand of met een pincet is met deze pellets niet meer nodig. De pellets worden eenvoudig in een gematigde hoeveelheid in het water verdeeld en zinken snel naar de bodem. Door de intense geur van het voer zoekt de axolotl het voer van de bodem. Diverse vis-krachtvoer soorten zoals steur- of forellenkrachtvoer worden door sommige aanbieders graag als axolotlpellets aangeboden, let bij gebruik absoluut op volledig geëxtrudeerd pelletvoer met een hoog vispercentage, dat minimaal 50% moet zijn. De vormstabiliteit in het water moet ook zeer hoog zijn, zodat mogelijke voerresten ook na uren nog kunnen worden verwijderd.

Wat axolotls binnen ongeveer 20 minuten niet hebben gegeten, zullen ze ook daarna zelden eten. Het voer verliest in deze tijd geleidelijk zijn intense geur en wordt uiteindelijk niet meer als voedsel herkend. Dit geldt overigens voor alle onbeweeglijke, "dode" voeding. De pellets worden ook zeer graag gegeten door vissen en slakken, zodat resten bij het samenhouden met deze soorten niet noodzakelijkerwijs in overweging hoeven te worden genomen.

Houd rekening met het volgende bij het voeren van de axolotl:

Gebruik pellets van 1,5 mm, 3 mm of 4,5 mm, afhankelijk van de grootte van het dier. Voor dieren tot een grootte van ongeveer 8 cm raad ik 1,5 mm pellets aan, tot 15 cm moeten het 3 mm pellets zijn en daarboven 4,5 mm pellets.

Voed de axolotl volgens de grootte, leeftijd en gestalte. Je kunt de hoeveelheid bepalen door bij meerdere voedingen te controleren hoeveel pellets binnen ongeveer 20 minuten worden gegeten. Alles wat overblijft wordt niet meer gegeten en belast het water onnodig. Geef dus ongeveer 3 – 5 pellets per axolotl (afhankelijk van de grootte van het dier).

Als overtollig voer niet uit het aquarium wordt verwijderd, begint het na ongeveer 3 dagen te schimmelen en belast het water. Afhankelijk van de hoeveelheid overtollige pellets kan het water zelfs troebel worden. Daarom raad ik aan om overtollig voer kort na de voeding te verwijderen.

Hoewel de pellets zeer geschikt zijn als hoofdvoer, zou de voeding volgens ons ook gevarieerd moeten zijn. Levend voedsel zoals regenwormen en kikkertjes vormen een welkome aanvulling op het dieet. Op deze manier raakt de axolotl ook niet volledig gewend aan andere voedselsoorten.

Voeromschakeling

Ook axolotls hebben eetgewoonten en bepaalde voedselvoorkeuren. Sommige dieren worden bijvoorbeeld uitsluitend met de hand of met een pincet gevoerd. Dergelijke dieren zijn het dan niet gewend om hun voedsel van de bodem op te nemen. Alle voedsel dat toevallig langs hun ogen zwemt, wordt opgemerkt en daarna gegrepen. Voer dat alleen naar de bodem zakt, wordt minder vaak geaccepteerd.

Aangezien de voeding met pellets een zeer eenvoudige manier van voeren is en vooral bij het houden van veel dieren grote voordelen biedt, moeten sommige dieren mogelijk eerst aan deze voersoort worden gewend. Mijn dieren hebben dit voer meteen geaccepteerd, omdat ze gewend waren om voedsel van de bodem op te nemen. Er waren echter enkele exemplaren die aanvankelijk niet zo enthousiast waren, omdat het vertrouwde voer ook beschikbaar was. Andere axolotl-eigenaren bevestigden dat ook axolotls die het voer aanvankelijk niet graag accepteerden, zonder problemen konden worden omgeschakeld en daarna er helemaal “gek op” waren.

Mijn Axolotl eet het voer niet

Als jouw axolotl het pelletvoer niet meteen accepteert, kun je het beste als volgt te werk gaan:

Geef jouw axolotl een voedselvrije periode van ongeveer 5 – 6 dagen vóór de eerste voeding met axolotl-pellets. Voer je dier vervolgens ongeveer 2 – 3 weken alleen met pellets. Het zal waarschijnlijk sneller gaan, maar uiterlijk daarna zal de axolotl deze pellets met de gebruikelijke gretigheid verorberen!

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2796 Reviews @ WebwinkelKeur
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »