Haal het beste uit uw Heat Pack/ Aqua Pack warmtekussens en zorg ervoor dat uw tropische vissen, garnalen of planten in uitstekende staat aankomen. Gebruik Heat Packs bij verzending!
Met een beetje zorg en aandacht kunt u het beste uit uw Heat Pack warmtekussen halen en ervoor zorgen dat uw tropische vissen, garnalen of planten in uitstekende staat aankomen. Tijdens de wintermaanden kan de volgende omschrijving als leidraad worden gebruikt.
Omdat er te veel variabelen zijn is het onmogelijk om één voorgeschreven verpakkingsmethode aan te houden. Variabelen zijn zaken als de constructie van de verzenddoos en de eigenschappen voor behoud van warmte, temperatuur vereisten van de te verzenden planten of dieren, de transportduur, de temperatuur buiten de doos, het watervolume binnen de verzenddoos etc. Wel kunnen we een goede richtlijn geven voor het verzenden met Heat Packs/ Aqua Packs.
Richtlijn voor het verzenden van tropische vissen, garnalen en planten met Heat Packs
Gebruik onderstaande als richtlijn voor het verzenden van tropische vissen, garnalen en planten in het koude seizoen:
- Wanneer de Heat Packs uit de plastic verpakking worden gehaald en worden bloodgesteld aan zuurstof in de lucht, vind er een chemische reactie plaats met de inhoud van de Heat Packs/ Aqua Packs. Dit zorgt voor de warmte.
- Voordat u de garnalen, tropische vissen of planten begint in te pakken, verwijderd u de warmtekussentjes uit de plastic verpakking en schut en kneed de inhoud zachtjes gedurende ongeveer dertig seconden. Heat Packs hebben een paar uur nodig om de volledige bedrijfstemperatuur te bereiken.
- Op de afbeelding hierboven is een vrij standaard verzenddoos voor tropische vissen te zien. Deze verzenddozen worden gemaakt van polystyreen (Tempex/ piepschuim). Hieromheen zit een kartonnen doos als buitenlaag voor extra thermische eigenschappen. Deze dozen worden over de gehele wereld door de meeste importeurs en exporteurs van tropische vissen en garnalen gebruikt.
- Om te zorgen voor nog een extra laag isolatie word de verzenddoos voorzien van een krant. Dit helpt ook bij de warmteverspreiding door de gehele verzenddoos. In extreme weersomstandigheden kan ook een krant worden gebruikt tussen de buitenzijde van de polystyreen (Tempex/ piepschuim) box en de kartonnen doos.
- Vervolgens is het tijd om de vissen in te pakken. Bespaar zeker niet op een zak voor de garnalen of vissen maar gebruik waterdichte viszakken die niet te dun zijn. Zuurstof is uiteraard erg belangrijk bij het verpakken van levende dieren. Gebruik bij voorkeur pure zuurstof toe uit een zuurstoffles.
- Gebruik altijd minstens twee viszakken, een enkele lekkende zak kan het verlies van de gehele zending veroorzaken. Als u een vierkante of rechthoekinge zak gebruikt raden we aan de hoeken van de zak dicht te plakken zodat de dieren hierin niet verstrikt kunnen raken tijdens het transport.
- De vissen zijn nu aan de verzenddoos toegevoegd. Zorg ervoor dat de zakken goed dicht zitten. Draai het uiteinde van de zak dicht, vouw een gedeelte terug en doe hier vervolgens 2 elastieken overheen. Laat nog wat ruimte over in de zak bij het toevoegen van lucht. Dit voorkomt het kapotscheuren van de zakken. Dek het geheel af met nog een aantal vellen krantenpapier voor een optimale warmte verspreiding.
- Pak nu de inmiddels opgewarmde Heat Packs er weer bij en kneed de inhoud voor de laatste keer.
- Plak de Heat Packs met tape aan de onderzijde van de deksel van de polystyreen box. Het deksel wordt vervolgens op de box geplakt en de kartonnen buitenzijde wordt dichtgemaakt.
- Zoals eerder vermeld hebben de Heat Packs hebben zuurstof nodig om warmte te genereren. In een dichte box zit mogelijk niet voldoende zuurstof om de Heat Packs gedurende de totale reis warm te houden. Perforeer de kartonnen buitenverpakking en de polystyreen verzenddoos met twee kleine gaten aan weerszijden om te zorgen voor optimale prestaties van de warmtekussens. Dit is eenvoudig te doen met een schroevendraaier en moet absoluut worden gedaan voordat u de viszakken toevoegt!