Terug

  • Kleine attentie bij elke bestelling
  • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden*
  • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

CO2 in het aquarium - waarom?

  • 07 / 02 / 2024 0
CO2 in het aquarium - waarom?

Starten met CO2 toevoegen aan het aquarium? Waarom CO2 toevoegen? Wat is er nodig voor een CO2 systeem? Hier vind u de antwoorden op alle vragen over CO2 in het aquarium!

De dosering van de CO2-bemesting moet worden afgestemd, zodat er zich een goede hoeveelheid CO2 in uw aquarium bevind en de planten voldoende CO2 hebben om de fotosynthese uit te voeren. Als er voor de planten te weinig CO2 in het water aanwezig is, word de groei van de planten geremd.
Voor een aquarium met een standaard hoeveelheid verlichting en een "normale" hoeveelheid planten ligt de juiste CO2 waarde tussen de 10-25 mg / l. Indien er extra of sterke (LED) verlichting word gebruikt en er planten aanwezig zijn die extra CO2 eissen, ligt de gewenste CO2 waarde tussen 25-40 mg / l. Alleen als deze waarden worden gehandhaafd, kan voldoende CO2 in het aquarium worden gegarandeerd.

Installatie van CO2 in het aquarium

Sluit de onderdelen van de CO2 set aan zoals hieronder schematisch weergegeven:

  1. CO2 fles
  2. Drukregelaar
  3. CO2 slang stug
  4. Magneetventiel
  5. Terugslag ventiel CO2 slang
  6. CO2 slang flexibel
  7. Bellenteller (optioneel)
  8. CO2 diffusor
  9. Aquarium

Aansluiten CO2 set

 

 

Stappenplan aansluiten CO2 set

Sluit eerst alle onderdelen van de CO2 set aan zoals te zien is in de schematische weergave op de achterkant en hieronder wordt beschreven. De CO2 fles nog niet opendraaien!

  • Schroef de drukregelaar aan de voorkant, stevig, op de fles.
  • Controleer of de grote zwarte knop van de CO2 drukregelaar dicht is (nr. 5).
  • Controleer of het naaldventiel dicht is gedraaid (nr. 3).
  • Sluit nu de benodigde lengte CO2 slang aan op de slang-bevestiging op de drukregelaar (nr. 4).
  • Het andere uiteinde van de CO2 slang wordt aangesloten op het magneetventiel. Let op dat het pijltje met de stroomrichting op het magneetventiel in de richting van het aquarium gaat.
  • Knip nog een stukje CO2 slang af en sluit deze aan op de andere kant van het magneetventiel. Zorg dat de CO2 slang tot ongeveer de onderkant van het aquarium komt.
  • Op het uiteinde van de CO2 slang kan de CO2 terugslagklep aangesloten worden. Let ook hierbij weer op, dat het pijltje met de stroomrichting op het terugslagventiel, richting het aquarium gaat.
  • Sluit op de andere kant van de terugslagklep de flexibele CO2 slang aan en sluit het andere uiteinde aan op de CO2 diffusor die in het aquarium komt. Indien u gebruik maakt van de optionele bellenteller, komt deze tussen de terugslagklep en de CO2 diffusor.
  • Zorg dat de diffusor op een plek hangt in het aquarium waar voldoende stroming is. Zo wordt de CO2 het beste door het gehele aquarium verspreid.
  • Steek als laatste de stekker van het magneetventiel in het stopcontact. Indien u gebruik maakt van een tijdschakelaar of PH controller dient de stekker van het magneetventiel hier op aangesloten te worden.

Uitleg CO2 drukregelaar

CO2 set in werking stellen

  • Als alle onderdelen aangesloten zijn zoals hierboven beschreven en op het schema is weergegeven kan de CO2 set in werking worden gesteld.
  • Draai de CO2 fles open. De meter op de drukregelaar die de flesdruk aangeeft (nr. 2), zal nu ± 55 bar aanwijzen.
  • Nu de grote zwarte knop/ drukregelaar op de CO2 drukregelaar voorzichtig opendraaien (nr. 5) totdat de werkdruk meter (nr. 1) ± 2 bar aangeeft.
  • De volgende stap is het voorzichtig opendraaien van de stelschroef van het naaldventiel op de drukregelaar (nr. 3). Vanuit de fles vult het complete CO2 systeem zich nu met de CO2. Omdat alles nog vol zit met lucht kan het best enkele minuten duren voordat het hele systeem gevuld is, de druk voldoende is opgebouwd en er CO2 uit de diffusor komt.
  • Nu de CO2 uit de diffusor komt zal de werkdrukmeter (nr. 1) mogelijk wat zijn gezakt. Draai deze terug naar 1,5-2 bar.
  • Belangrijk is om het naaldventiel niet gelijk geheel open te zetten maar dit geleidelijk te doen en hierna even rustig af te wachten totdat er CO2 uit de diffusor komt!
  • Middels het naaldventiel (nr. 3) kan vervolgens de fijn afstemming van de juiste hoeveelheid CO2 worden gedaan.

 

 

De CO2 bellenteller

CO2 bellenteller

Wanneer je een CO2 systeem koopt, is een zogenaamde bellenteller vaak ook inbegrepen of voordelig aan te schaffen. Een bellenteller word (doorgaans met een zuignap) bevestigd aan de zijkant van het aquarium. Plaats de bellenteller tussen 5 en 10 cm onder het wateroppervlak voor het beste resultaat. De bellenteller moet verticaal worden gemonteerd, zodat de bellenstroom gelijkmatig omhoog kan plaatsvinden. Wees niet verbaasd als er in het begin een groot aantal bellen begint te stijgen en de bellen erg groot zijn. Ook zal het aantal bellen in het begin nog niet stabiel zijn. Na een tot twee dagen zal dit stabiliseren en is er een uniforme bellenstroom zichtbaar.

 

 

Het CO2 gehalte meten

Met een CO2 continutest (ook CO2 Drop Checker genoemd) is eenvoudig het CO2 gehalte in het aquarium te bepalen. De houder (het bolletje) van de Drop Checker wordt gevuld met een indicator vloeistof die door kleurverandering een te hoog of te laag CO2-gehalte aantoont. Om deze verkleuring bij de juiste hoeveelheid in het water opgelost CO2 plaats te laten vinden hebben wij twee verschillende vloeistoffen in het assortiment. De Aqua Rebell CO2 Check Indicator Vloeistof 20mg/l kleurt groen bij een CO2 waarde van 20mg/l. De Aqua Rebell CO2 Check Indicator Vloeistof 30mg/l doet dit bij een CO2 waarde van 30mg/l.

CO2 drop checker

Blauw -> CO2 gehalte te laag
Geel ->CO2 gehalte te hoog
Groen -> CO2 gehalte juist

Bepaal indien mogelijk het CO2 gehalte in de middag. De van de drop checker af te lezen waarde dient als indicatie om de CO2 toevoeging in het aquarium in te stellen. Belangrijk om te weten is dat het CO2 gehalte, de carbonaathardheid (KH) en de pH-waarde van het water nauw met elkaar in verbinding staan.

De in het CO2 systeem aanwezige CO2 fles is voorzien van een draaiknop. Nadat alles goed is aangesloten moet deze geheel worden opengedraaid. Pas vervolgens het aantal bellen aan dat per minuut word toegevoegd door middel van het naaldventiel op de drukregelaar. Op de bellenteller kunt u het aantal bellen gemakkelijk tellen. Als vuisregel kan worden gebruikt dat een stijging van 10 bellen per minuut overeenkomt met één gram CO2 per dag. De ervaring heeft geleerd dat een aquarium met een capaciteit van 100 liter water ongeveer 1,5 gram CO2 per dag nodig heeft.

Om als uitgangspunt te berekenen hoeveel bellen per minuut er toegevoegd moeten worden voor uw aquarium, kunt u de volgende formule gebruiken:
Aantal liters inhoud van het aquarium x 0,15.

Bij het starten met CO2 toevoegen is het belangrijk de CO2 dosering geleidelijk op te bouwen zodat de planten en dieren de tijd krijgen te wennen aan de veranderende omstandigheden.

 

 

Van de planten is veel af te lezen

Je zult merken dat ongeveer twee uur voordat het licht in de avond uit gaat, er kleine bubbels op de planten ontstaan. Dit zijn zuurstofbelletjes die een teken zijn dat er voor de planten voldoende CO2 beschikbaar is om fotosynthese uit te voeren. Als er geen bellenvorming is, moet u een nieuwe fijnafstelling uitvoeren en een beetje meer CO2 toevoegen. Aan de andere kant, als de zuurstofbelletjes zich al vroeg op de dag vormen kan dit een teken zijn dat er te veel CO2 word toegevoegd. De planten zitten dan al op hun limiet om zuurstof te binden. In een dergelijk geval kan het raadzaam zijn om de verlichting of de toevoer van CO2 te verminderen.

Kijken, kijken en kijken

Een te hoog CO2 gehalte moet vermeden worden. Omdat dit een grote last is voor de vissen en andere bewoners. Bovendien daalt de pH van het water bij het toevoegen van CO2. Controleer zowel de pH als de hardheid (KH) van het water 's ochtends en' s avonds. Herhaal dit proces totdat u de gewenste en optimale waarde heeft bereikt.

CO2 nachtuitschakeling is belangrijk

CO2 magneetventiel

Op het moment dat de verlichting is ingeschakeld kunnen de planten CO2 opnemen in omzetten in het fotosyntheseproces. Daarom is het belangrijk dat de CO2 toevoeg 's nachts worden uitgeschakeld om een overdosis 's nachts te voorkomen. Dit kan schadelijk zijn. Met een magneetventiel kun je makkelijk middels een tijdschakelaar de CO2 toevoer 's nachts afsluiten en de volgende dag weer inschakelen.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2702 Reviews @ WebwinkelKeur
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »