Terug

  • Kleine attentie bij elke bestelling
  • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden*
  • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

Bodemrot in het aquarium

Bodemrot in het aquarium

Natuurlijk doe je er zo veel mogelijk aan om jouw aquarium gezond en mooi te houden. Een lastig en veelvoorkomend iets wat voor problemen kan zorgen en er bovendien niet fris uitziet is bodemrot. In deze blog duiken we diep in wat bodemrot is, hoe het ontstaat, hoe je het kunt voorkomen, en wat je moet doen als je er last van hebt.

Bodemrot in het aquarium: Wat het is, hoe ontstaat het en hoe je het kunt voorkomen en bestrijden!

Wat is bodemrot?

Bodemrot is een proces waarbij organisch materiaal, zoals voedselresten, vissenuitwerpselen en dode planten, zich ophoopt in de bodem van het aquarium en begint te ontbinden. Deze ontbinding vindt plaats onder anaerobe omstandigheden, wat betekent dat er weinig tot geen zuurstof aanwezig is. Dit leidt tot de productie van schadelijke stoffen zoals waterstofsulfide (H2S), ammoniak (NH3) en methaan (CH4). Deze stoffen kunnen zeer giftig zijn voor de bewoners van het aquarium en kunnen leiden tot ziekten of zelfs de dood van vissen en planten.

Bodemrot in het aquarium voorkomen

Hoe ontstaat bodemrot?

Bodemrot ontstaat voornamelijk door de opeenhoping van organisch materiaal in de bodem van het aquarium. Enkele factoren die bijdragen aan bodemrot zijn:

  • Overvoeren: Te veel voer dat niet wordt gegeten, zinkt naar de bodem en begint te ontbinden.
  • Onvoldoende onderhoud: Te weinig of onregelmatig onderhoud aan het aquarium kan leiden tot de ophoping van afval.
  • Gebrek aan watercirculatie: Slechte watercirculatie zorgt ervoor dat er onvoldoende zuurstof naar de bodem wordt gebracht, wat anaerobe omstandigheden bevordert.
  • Dichte of ongepaste beplanting: Te dichte beplanting kan zuurstofarme zones creëren waar bodemrot kan optreden.
  • Gebruik van fijn substraat: Zeer fijn grind of zand kan erg compact worden en luchtbellen insluiten, wat de zuurstofuitwisseling belemmert.

Bodemrot verwijderen in het aquarium

Hoe bodemrot voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, vooral in het geval van bodemrot. Hier zijn enkele preventieve maatregelen:

Hoe bodemrot bestrijden?

Als je eenmaal bodemrot in je aquarium hebt, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het probleem aan te pakken:

Zwarte plekken in de bodem van aquarium

Conclusie

Bodemrot is een serieus probleem in aquaria dat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor de vissen en planten. Door consequent onderhoud, niet te veel voeren en een goede watercirculatie te handhaven, kun je bodemrot effectief voorkomen. Mocht je toch met bodemrot te maken krijgen, zijn er diverse methoden om het probleem aan te pakken en je aquarium weer gezond en stabiel te maken.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2540 Reviews @ WebwinkelKeur
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »