Een aquariumhouden is toch kinderspel! - niet echt, vinden wij! Een top 10 van veel gemaakte beginnersfouten bij aquarianen.
"Een aquarium houden is toch kinderspel!" - niet echt, vinden wij!
Iedereen moet in de grote wereld van de aquaristiek zijn weg vinden. Daarbij is het soms goed om van eigen fouten te leren. Veel eenvoudige fouten zijn echter makkelijk te vermijden door eerst eens de talrijk beschikbare informatie op o.a. het internet te bekijken.
Hieronder hebben wij een top 10 gemaakt van veel gemaakte beginnersfouten bij aquarianen.
1. Te VEEL voeren
Een veelgemaakte fout is het te veel voeren van de vissen. Te veel voer in het aquarium is erg belastend voor het water. Waterwaardes kunnen snel verslechteren en de nitraatgehaltes stijgen. Als vuistregel kun je aannemen; voer alleen zoveel dat de vissen binnen 3 tot 4 minuaten opkunnen. Na een paar keer voeren en observeren van de vissen zul je snel het gevoel hebben voor de juiste hoeveelheid. In vakantieperiodes of bij langdurige afwezigheid raden we je aan het voer gedoseerd klaar te leggen zodat je zeker weet dat er door "de vakantiehulp" niet te veel word gevoerd. Natuurlijk is in deze gevallen het gebruik van een voederautomaat waar je zelf de juiste dosering kunt ingeven ook een uitkomst!
Een goede voederautomaat hoeft helemaal niet duur te zijn. Bekijk ze hier snel.
2. Verkeerde visbezetting
Het belangrijkste in het aquarium zijn natuurlijk de vissen! Ook hier gaat het helaas vaak mis. Houd bij het selecteren van de vissen rekening met het formaat van je aquarium, de bodemgrond en natuurlijk de waterwaardes. Schaf in het begin zeker niet te veel vissen aan en zoek uit of de vissen die je wilt wel bij elkaar passen. Houd er ook rekening mee dat de vissen die je koopt nog flink kunnen groeien.
3. Bij de waterwissel te veel of te weinig water vervangen
Een regelmatige waterwissel is nodig omdat de aquariumbewoners afvalstoffen produceren. Planten gebruiken een gedeelte van deze stoffen om te kunnen groeien maar een overschot aan afvalstoffen zorgen voor een vervuilde leefomgeving met onder andere een grotere kans op algen. Bij het verversen van het water raden we aan wekelijks ongeveer één derde van het water uit te wisselen. Als er te weinig water wordt gewisseld zullen de afvalstoffen blijven ophopen met in het ergste geval vergiftiging van de bewoners als gevolg. Bij een te grote waterwissel haal je te veel van de goede bacteriën uit het aquarium waardoor je waterwaardes instabiel kunnen worden. Leidingwater kan stoffen bevatten die schadelijk zijn voor je vissen. De hoeveelheid chloor in kraanwater is niet schadelijk voor mensen maar vissen kunnen dit minder goed verdragen. De watervoorbereider Seachem Prime bindt chloor en zware metalen. Zo ben je er zeker van dat je leidingwater geschikt is voor je aquarium!
4. Water van gekochte vissen mee in het aquarium gieten
Een van de belangrijkste dingen bij het kopen van nieuwe vissen: giet het water uit de viszak NOOIT in je aquarium!! Via het water kunnen algen, ziekteverwekkers en parasieten in je aquarium terechtkomen. Zo zal het plezier van een nieuw opgestart aquarium snel vergaan. Ook bevat het water regelmatig kleine slakken die in je aquarium een ware plaag kunnen worden.
5. Je aquarium staat niet beschermd tegen de zon
Als je aquarium zo geplaatst is dat het wordt blootgesteld aan direct zonlicht is het verstandig te overwegen om het op een andere plaats neer te zetten. Slechts enkele minuten zon per dag bevorderen de algengroei enorm! Vooral vervelende algen als groene algen en blauwalg houden van zonlicht en vermeerderen zich extreem snel in het aquarium.
6. Te lange belichtingstijden
Om het aquarium ook 's avonds en zelfs 's nachts te kunnen bewonderen, stellen veel aquarianen de belichting graag iets langer in. Dit bevorderd de groei van algen enorm en stoort het natuurlijk ritme van de aquariumbewonders! Je belichtingstijden kunnen wel afwijken van de natuurlijke zonsopkomst en zonsondergang omdat het aquarium niet van het directe daglicht afhankelijk is. Zet dus het in- en uitschakelen van de verlichting gerust wat later op de dag om ook in de avonden van je onderwaterwereld te kunnen genieten! We raden aan uw aquariumverlichting niet langer dan 8 uur per dag aan te hebben staan.
7. Planten met het glaswol in het aquarium plaatsen
Ook een fout die veel gemaakt word bij beginnende aquarianen is: het plaatsen van nieuwe planten in het aquarium zonder het glaswol en het potje te verwijderen.
Het glaswol zit vol met vuil en organismen, die u niet in uw aquarium wilt hebben. Daarnaast vervuild glaswol het aquarium doordat het op den duur uit elkaar gaat vallen waardoor het op de bodem en in het filter terrecht komt. Wortels van planten kunnen zich ook minder goed ontwikkelen en kunnen zelfs gaan rotten. Misschien wel het ergste; glaswol kan de kieuwen van vissen irriteren als ze het binnenkrijgen.
Spoel uw nieuwe planten goed af onder stromend water voordat u ze in het aquarium plant en let er goed op dat ook de eventuele aanwezige (ongewenste) slakken niet in uw aquarium terecht komen!
8. Formaat van het aquarium
"Klein aquarium, lekker makkelijk en weinig werk!" Uuhmm.. nee!!
Dit werkt helaas vaak niet zo. Vooral bij kleine aquaria, zoals nano aquaria, kunnen kleine schommelingen in de watertemperatuur leiden tot het “kantelen” van het gehele aquarium. Omdat er in een klein aquarium maar weinig water zit, heeft het aquarium zeer weinig buffervermogen met een grotere kans op schommelende waterwaardes.
In feite hoe groter aquarium, hoe eenvoudiger het is om stabiele watertemperatuur en waterwaardes te krijgen en te handvanden.
9. Inrichting en decoratie
De bodem van het aquarium moet minstens 5 cm hoog zijn. U kunt onder andere grind, zand, Akadama of aquasoil gebruiken. Aan te raden is om u te oriënteren naar de natuurlijke leefomgeving van uw vissen en de inrichting hierop af te stemmen.
'Met betrekking tot de decoratie, dit is toch allemaal heel simpel?' Nee, deze fout is helaas ook een populaire fout bij beginnende aquarianen.
Voorzichtigheid is belangrijk! Gebruik niet zomaar voorwerpen uit de tuin of decoratie die u in natuurlijke wateren vindt. Aan te raden is speciaal voor in het aquarium vervaardigde decoratieproducten te gebruiken. Deze producten zijn o.a. vrij van gevaarlijke stoffen.
Indien u natuurlijk producten in het water van uw aquarium plaatst kunnen ze ongewenste stoffen in het water verspreiden en/ of kunnen de inwoners van het aquarium zich verwonden aan scherpe voorwerpen.
De decoratie, bodemgrond en planten die wij verkopen zijn speciaal voor het aquarium geschikt.
10. Ongeduld
"Koop een aquarium, vul het water en zet de vissen erin." De theorie kan zo eenvoudig zijn - maar in de praktijk is dit meestal anders.
Een van de belangrijke eigenschappen bij het houden van een aquarium, is geduld. Voordat je vissen in een nieuw opgestart aquarium plaatst zult u minstens 3 tot 4 weken moeten wachten.
Waarom? Simpelweg - de waterwaarden moeten eerst stabiliseren voordat je je "kleine vrienden" plaatst.